Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Maurits Gysseling

My blogs

About me

Industry Museums or Libraries
Occupation Open elke zondag (uitgezonderd feestdagen en gedurende de maanden juli en augustus) van 10 tot 12u en op afspraak. (+32 9 219 95 18)
Location Groot-Begijnhof 46 - 9040 Sint-Amandsberg, Oost-Vlaanderen - Gent, Belgium
Introduction De Heemkundige Kring 'De Oost-Oudburg' en het 'DSMG' willen de geschiedenis bestuderen en bekend maken, in al haar aspecten, van de vroegere gemeenten Beervelde, Destelbergen, Desteldonk, Heusden, Lochristi, Mendonk, Oostakker, Sint-Amandsberg, Zaffelare, Zeveneken, en van het vroegere Sint-Baafsdorp en Meulestede.
Interests De Heemkundige Kring 'De Oost-Oudburg' en het 'DSMG' willen de geschiedenis bestuderen en bekend maken, in al haar aspecten, van de vroegere gemeenten Beervelde, Destelbergen, Desteldonk, Heusden, Lochristi, Mendonk, Oostakker, Sint-Amandsberg, Zaffelare, Zeveneken, en van het vroegere Sint-Baafsdorp en Meulestede. Deze plaatsen vormden indertijd het oostelijke deel van de Oudburg of Kasselrij van Gent. Tevens wil de kring bijdragen tot het respect en behoud van het historische erfgoed. Op 27 september 1970 opende de toen 8 jaar actieve Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", op initiatief van toenmalig bestuurslid Roger De Caluwé, een eigen Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis in het Groot-Begijnhof van Sint-Amandsberg. Het toenmalige documentatiecentrum was gehuisvest in Convent Pius IX. In 1973 verhuisde het documentatiecentrum, nu met Dr. M. Gysseling als voorzitter, naar het Convent Engelbertus. In 1978 vond de Historische en Heemkundige kring van Gent aansluiting, en sindsdien fungeert het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. M. Gysseling, als documentatiecentrum voor beide heemkundige kringen. Zoals hierboven reeds vermeld vindt U het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. M. Gysseling binnen de historische muren van het Groot-Begijnhof te Sint-Amandsberg. Dit begijnhof is het enige neo-gotische begijnhof in Vlaanderen en werd omstreeks 1874 gebouwd, gefinancierd door de Hertog van Arenberg. Net zoals 12 andere Belgische begijnhoven (inclusief het kleinere Gentse begijnhof in de Lange Violettestraat) werd het Groot-Begijnhof van Sint-Amandsberg opgenomen op de lijst van werelderfgoed, opgesteld door de UNESCO.