Николай Гочев

My blogs

About me

Gender MALE
Industry Maritime
Location Sofia, Bulgaria
Introduction Пътуващият Археолог – иначе човек небезупречен в много отношения – и до днес си въобразява, че пред Знанието трябва да се стои с наведена глава или направо да се коленичи, и че никакви крайни облаги и приятни съпътствия на една професия не струват и грош, ако човек не се пребори – с течение на годините, разбира се – да овладее самата нея. "Аз изобщо не вярвам на нападки срещу никого, докато не чуя отговор от човека, или не се запозная с него." "Да тръгна да търся грешки заради самите тях не мога, имам си други занимания. И не виждам защо някой трябва да върши нещо с цел да дискредитира други хора – това не ми изглежда правилно." Употреби светлината на познанието за това, да се сподобиш да бъдеш сред рода на праведните, докато още има време. Св. Антоний, Устав, 150.
Interests 1. Да поучавам децата си Леда и Теодор 2. Да събеседвам с колеги и приятели след работа в някое кафене или кръчма на София (най-често в центъра, около Университета) 3. Да скитам заедно с жена си Димка из музеи и антични развалини по бреговете на Средиземноморието Сега е 2011. Децата пораснаха и не ги поучавам като преди, но си говорим и често се събираме вечер четиримата и четем гласно. Срещите с приятели и колеги намаляха. С Димка ходим и другаде, не само по развалини.
Favorite Movies "Кръстникът"1-3 и всичко останало на Ф.Ф. Копола, повечето филми на Кустурица, много от Спилбърг, "Диамантената ръка", "Войната на сем. Роуз", "Лорънс Арабски"
Favorite Books Омир, Платон, Тацит, Паскал, Волтер, Токвил, Оруел. В края на 2011 се отказах от някои, но добавих: св. Василий, Симеоновия сборник, "Добротолюбието"; Данте, Гьоте, Достоевски; Паисий, Софроний, Дринов, Икономов, К. Величков, Михайловски, К. Христов, Арнаудов, К. Константинов. През 2014 - "Антигона", Апулей, средновековните романи, "Дон Кихот", Пушкин, Лермонтов